7 Mart 2016 Pazartesi

Aşçılık

Programın Amaçları
Aşçılık Önlisans Programı turizm endüstrisinde özellikle gastronomi alanında mutfak, servis, yönetim ve insan ilişkileri konuları başta olmak üzere gerekli bilgi ve becerilere sahip nitelikli çalışan kazandırmayı, bu alanda yenilikleri takip edebilecek kişiler yetiştirmeyi ve bu alanda ihtiyaç duyulan insan kaynağını yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Aşçılık Önlisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile öğrenci kabul edilmektedir. 2016 YGS puan türlerinin en az birinden, 150 ve daha yukarı puan almış olanların 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.
Bu programa kayıt olabilmek için Yeni Kayıt sayfasını inceleyebilirsiniz.

Okutulan Dersler - AKTS Kredileri

I.YARIYIL (Güz Dönemi)
Ders KoduDers AdıZorunlu/SeçmeliTeorik/UygulamaAKTS
GKA101UGıda MevzuatıZorunlu3+04.0
İLT101UBireyler Arası İletişimZorunlu3+04.0
İNG101UYabancı Dil IZorunlu3+03.0
İŞL107UGenel İşletmeZorunlu3+05.0
KOİ303UTuristik Alanlarda Mekan TasarımıZorunlu3+05.0
MUH101UGenel MuhasebeZorunlu3+04.0
SOS109UTurizm SosyolojisiZorunlu3+05.0
Toplam   30
II.YARIYIL (Bahar Dönemi)
Ders KoduDers AdıZorunlu/SeçmeliTeorik/UygulamaAKTS
AŞÇ102UGastronomi TarihiZorunlu3+03.0
AŞÇ104UBeslenmenin Temel İlkeleriZorunlu3+03.0
GKA102UGıda GüvenliğiZorunlu3+04.0
HİT102UHalkla İlişkilerZorunlu3+04.0
İNG102UYabancı Dil IIZorunlu3+03.0
İŞL108UGirişimcilikZorunlu3+04.0
PZL302USatış TeknikleriZorunlu3+04.0
SOS320USosyal Davranış ve ProtokolZorunlu3+05.0
Toplam   30
III.YARIYIL (Güz Dönemi)
Ders KoduDers AdıZorunlu/SeçmeliTeorik/UygulamaAKTS
KOİ409UYiyecek İçecek YönetimiZorunlu3+05.0
TAR201UAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi IZorunlu3+03.0
TÜR201UTürk Dili IZorunlu3+03.0
AŞÇ201UTürk Mutfak KültürüZorunlu3+03.0
AŞÇ203UDünya Mutfakları IZorunlu3+04.0
AŞÇ205UTemel Mutfak TeknikleriZorunlu3+04.0
AŞÇ207UGıda CoğrafyasıZorunlu3+04.0
AŞÇ209UGastronomi ve MedyaZorunlu3+04.0
Toplam   30
IV.YARIYIL (Bahar Dönemi)
Ders KoduDers AdıZorunlu/SeçmeliTeorik/UygulamaAKTS
TAR202UAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi IIZorunlu3+03.0
TÜR202UTürk Dili IIZorunlu3+03.0
AŞÇ202UOsmanlı MutfağıZorunlu3+04.0
AŞÇ204UYöresel MutfaklarZorunlu3+04.0
AŞÇ206UDünya Mutfakları IIZorunlu3+04.0
AŞÇ208UMutfak Hizmetleri YönetimiZorunlu3+04.0
AŞÇ210Uİçecek BilgisiZorunlu3+04.0
AŞÇ212UMenü YönetimiZorunlu3+04.0
Toplam30

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavlar sayfasından;
  • Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
  • Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
  • Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
  • Sınav süreleri,
  • Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
  • Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
  • Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar
hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Mezuniyet Koşulları

Aşçılık Önlisans Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.
Aşçılık Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Aşçılık Önlisans Programı Diploması” alırlar.

Dikey Geçiş Olanakları

Aşçılık Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2016 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.

İş Olanakları

Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler. Ayrıca programı başarı ile tamamlayan mezunlar ayrıca özel ya da devlet kurumlarının mutfak ve yiyecek-içecek ile ilgili birimlerinde çalışma imkânına sahiplerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder