30 Ağustos 2009 Pazar

KYK BURSU, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ önemli bilgiler

KYK BURSU, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ önemli bilgiler

KYK BURSU, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ önemli bilgiler
ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ BORCUNUN TESPİTİ
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan (KYK) öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrencilerin borcu, kredilerinin verildiği tarihten, öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar kredi olarak verilen miktarlara, Devlet İstatistik Kurumu'nun Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle, tespit edilmektedir.
Öğrencilerin ödeyecekleri kredi (TEFE) borcu, öğrencilerin öğretimi süresince Kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçmemektedir.

ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİNİN KESİLME SEBEPLERİ
Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
Vazgeçmesi, izin alması, kayıt dondurması,
Sağlık sorununun olması,
Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olması,yada öğretimine bir yıl ara vermesi,
Öğretim kurumunun kapatılması,
Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
Devamlı gelirle çalışması,
Kesin hükümle mahkum olması
Hallerinde öğrencilerin öğrenim ve katkı kredisi kesilmektedir.
BURSUN KESİLME SEBEPLERİ
Başarısızlık sebebiyle,
Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
Vazgeçmesi, izin alması, kayıt dondurması,
Sağlık sorununun olması,
Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olması, yada öğretimine bir yıl ara vermesi,
Öğretim kurumunun kapatılması,
Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
Devamlı gelirle çalışması,
Kesin hükümle mahkum olması
Hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

BURS ALAN ÖĞRENCİLERE BAŞARISIZLIK VEYA VAZGEÇME SEBEBİYLE ÖĞRENİM KREDİSİ VERİLMESİ
Öğretim kurumunca başarısız olduğu bildirilen öğrencilerin bursu kesilir ve tekrar burs verilmez. Bursu kesilen öğrencilere, burslarının kesildiği tarihten itibaren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenecek esaslara göre kredi verilebilir.
Burs almaktan vazgeçen öğrencinin bursu, vazgeçtiği tarihten itibaren kesilir ve bir daha burs verilmez. Ancak bursun kesildiği tarihte öğrenim kredisi almak isterse Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kredi verilebilir.

ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ BORCUNUN ÖDENMESİ (Yüksek Lisans Hariç)
Öğrenci, öğrenim ve/veya katkı kredisi borcunu, devam ettiği öğrenim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda üçer aylık ( 2006-2007 öğretim yılından itibaren aylık) dönemler halinde öder.
Devam ettiği öğretim kurumunu değiştiren öğrencilerin öğrenim sürelerinin bitiş ve borçların tahsilât, başlangıç tarihi, yeni öğretim kurumlarının normal öğrenim süresine göre hesap edilir.
Kredi almaktan vazgeçen öğrenciler de borçlarını, yukarıdaki fıkralarda belirtilen hükümlere göre öderler.
Öğretim Kurumundan Ayrılma Halinde Borcun Ödenmesi
Sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile öğretim kurumunu bırakan veya herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkarılan öğrenciler, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl sonra başlamak üzere ve bir yıl içinde üçer aylık ( 2006-2007 öğretim yılından itibaren aylık) dönemler halinde borcunu öder.
Öğretim kurumunu değiştirdikten veya kredi almaktan vazgeçtikten sonra öğretim kurumundan ayrılan veya çıkarılanlar hakkında da aynı borç ödeme kuralları uygulanır.
Diğer Hallerde Borcun Ödenmesi
Hakikate aykırı beyanda bulunma, en az asgari ücret düzeyinde sürekli bir işte çalışarak bir gelire sahip olma, kesin hükümle mahkum olma ve Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma sebebiyle kredisinin kesilmesi halinde öğrenci borcunu; kredisinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl sonraki tarihi takip eden ödeme döneminden başlamak suretiyle bir yıl içinde üçer aylık ( 2006-2007 öğretim yılından itibaren aylık) dönemler halinde öder. Bu durumda olan öğrenciler için "Kredi Borcunun Tespiti" maddesine göre belirlenen endeks artışından ilave edilen miktarlardan herhangi bir indirim yapılmaz.

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARININ ÖDENMESİ
Lisans öğreniminden sonra öğrenimine ara vermeden master öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını lisans öğreniminin bitiminden itibaren dört yıl (2006-2007 öğretim yılından itibaren 3 yıl) sonraki aydan başlamak üzere, lisans ve/veya master öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler ise borçlarını doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve üçer aylık ( 2006-2007 öğretim yılından itibaren aylık) dönemler halinde ödemek zorundadırlar. Yüksek lisans öğrenimi müddetince, lisans öğrenimi esnasında alınan kredi borçlarının ertelenmesi durumunda (TEFE) uygulamasına erteleme süresince devam edilecektir.

BURSUN GERİ ÖDENMESİ
Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliğinin 31 ve 18. Maddeleri uyarınca, Kurumumuzun yaptığı araştırma sonucunda öğrencilerin belgelerinde ve durumlarında hakikate aykırı bir husus tespit edildiğinde,bursları kesilir ödenen burs miktarları yasal faizi ile birlikte kurumca geri alınır.
Öğrencilere burs verilmekte iken, bursun kesilmesini gerektirecek bir durum ortaya çıktığında, bursun kesilmesini gerektiren durumun ortaya çıktığı tarih itibariyle bursları kesilir. Bu tarihten sonra ödenen burs miktarları yasal faizi ile birlikte kurumca geri alınır.

ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ TAKSİTLERİNİN ÖDENME ZAMANI
Borçlu öğrenim ve/veya katkı kredisi taksitini her dönemin son ayının en geç sonuncu iş günü mesai bitimine kadar ödemekle yükümlüdür. Taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamanında ödememiş sayılırlar.
Ödeme günü (borcun aylıktan kesilmesi hali hariç) taksitin havalesi ile ilgili banka dekontunun tarihidir.
Ödemeyi ve gününü kanıtlama yükümlülüğü borçluya ait olup, ödemelerde bir ihtilaf halinde Kurum kayıtları esas alınacaktır.
Öğrenim kredisi borçlusu olup, borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada, borçlarının bir yıllığı, tekrarında ise tamamı,
Katkı kredisi borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin borçlarının tamamı,muaccel olur.
Muaccel olan borçlar bu tarihten başlayarak 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun Hükümlerine göre Mal Sandıklarınca tahsil olunarak Kurum hesabına aktarılır.
» KYK Kredi ve Yurtlar Kurumu Bursu Öğrenim Kredisi ve Katkı Kredisi » KYK Bursu Kredi ve Yurtlar Kurumu Bursu » KYK Öğrenim Kredisi- Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenim kredisi » KYK Katkı Kredisi- Kredi ve Yurtlar Kurumu Katkı Kredisi » Kredi ve Yurtlar Kurumu Bursu, Öğrenim ve/veya Katkı Kredisine Başvurular » KYK BURSU, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ önemli bilgiler
BURS,ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ KONUSUNDA OLUŞAN SORUNLARI
Kurumumuzdan burs,öğrenim,katkı kredisi konusunda soru ve sorunları olan öğrenciler;
Posta ile:
YURTKUR Kredi Dairesi Başkanlığı Cemal Gürsel Cad.No:61 06590-Cebeci-ANKARA
Elektronik Posta ile:
http://www.kyk.gov.tr/Yurtlar/krediMailGiris.do alanına girerek
Telefon ile:
0 (312) 363 87 70 dahili 6'ı tuşlayarak,
Gerekli bilgileri alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder