30 Ağustos 2009 Pazar

Kredi ve Yurtlar Kurumu Sizlerin Sorularını Cevapladı

KREDİ VE YURTLAR KURUMU KYK BURSU, ÖĞRENİM KREDİSİ VE KATKI KREDİSİ HAKKINDAKİ SORULARINIZI CEVAPLADI
ÖNEMLİ DUYURU:
2009-2010 öğretim yılında ilk defa ÖSYM’ce bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilen öğrencilerin yurt, burs, öğrenim ve katkı kredisi müracaatları internet üzerinden (www.kyk.gov.tr web adresinden) 14.08.2009 günü saat 14:00’te başvurabileceklerdir.
Başvurular 25.08.2009 günü saat 14:00’te sona erecektir.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden Sayın Yusuf Arslan, Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK Bursu (eski Başbakanlık Bursunun yeni düzenlenmiş hali olarak bilinir), KYK Öğrenim Kredisi ve KYK Katkı Kredisi hakkında öğrenci ve velilerimizin sorularına cevap vermiştir. İlgili Soru ve cevabını aşağıda inceleyebilirsiniz. Tüm bu sorular www.okulariyoruz.biz sitemize üyelerimiz ve ziyaretçilerimiz tarafından iletildikten sonra ekibimiz tarafından süzüldükten ve özetlendikten sonra Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne ulaştırılmıştır.
Tüm sorularımızı detaylı olarak yanıtlayan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden Sayın Yusuf Arslan’a öğrencilerimiz adına teşekkürlerimizi sunarız.
Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK Bursu (eski Başbakanlık Bursunun yeni düzenlenmiş hali olarak bilinir), KYK Öğrenim Kredisi ve KYK Katkı Kredisi hakkında,
1. KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi başvuru tarihi nedir?
2009-2010 öğretim yılı burs, öğrenim ve/veya katkı kredisi ile yurt başvuruları ara sınıflar için (doktora, master ve özel yetenekte okuyan ara sınıflar dahil) muhtemelen Temmuz 2009 ayında internet üzerinden alınacaktır. İlk defa bir yükseköğretim kurumuna yerleşecek öğrencilerin başvuruları ise ÖSYM kanalı ile ikinci aşamadaki okul tercih sırasında alınacaktır.
2009-2009 öğretim yılında ilk defa Doktora, Master (şubat 2009 ayında girenlerde dahil) ve Özel yetenek ile yerleştirilen öğrencilerin başvuruları ise YURTKUR tarafından internet üzerinden muhtemelen Eylül sonu Ekim başı alınacaktır.
Başvurular YURTKUR aracılığı ile önce basın yolu ile daha sonrada tüm öğretim kurumlarında ilan edilip kamuoyuna duyurulacaktır.
2. Başvurular nerelere yapılır?
İlk defa bir yükseköğretim kurumuna giren öğrenciler başvurularını ÖSYM tercih başvurusu sırasında ÖSYM sayfasından online yapacaklardır.
Ara sınıflar ise YURTKUR’ UN www.kyk.gov.tr internet adresinden online olarak yapacaklardır.
3. KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisine başvurmak için adım adım neler yapılır?
Öncelikle müracaat tarihlerini kaçırmamak gerekiyor. İnternet üzerinden sorulan sorulara kesinlikle doğru cevaplanmalı yalan beyan müracaatınızın iptaline neden olabilir.
Müracaatınızın çıktısını mutlaka alın ve yaptığınız başvuruyu kontrol ediniz. Varsa bir yanlışlık müracaat tarihleri arasında güncelleme hakkınız bulunduğundan girip yanlış beyanınızı düzeltip, tekrar çıktı alarak kontrol ediniz.
Müracaat tarihi bittikten sonra sosyo ekonomik durumunuzda meydana gelen bir değişiklik var ise değişikliği izleyen bir ay içinde bu durumunuzu bir dilekçe ekinde gerekli belgelerle ispatlamanız halinde YURTKUR gerekli düzeltmeye yapacaktır.
4. KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi hangi tarihlerde açıklanır?
Sonuçlar muhtemelen Kasım başı Aralık ayı içerisinde açıklanır.
5. KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi hangi tarihlerde, hangi sıklıkla yatırılır?
Burs ve öğrenim kredisi ödemesi Ocak başında ödenmeye başlamaktadır. Ödeme başlangıç ayı hep ocak ayı olduğundan öğrenciler Ekim, Kasım ve Aralık ayı ödemelerinin de ocak ayında topluca ödeneceği sanmaktadır. Kesinlikle bu beklenti yanlıştır. YURTKUR ilk ödeme tarihini hep ocak ayından itibaren yapmıştır.
Burs ve öğrenim kredileri her ayın 7 sinde, her ay ödenmek üzere TC Ziraat Bankası Şubelerine aracılığı ile ödemeler yapmaktadır.
Katkı kredisi ise Yurtkur öğrenci adına üniversite hesaplarına topluca yatırılmaktadır.
6. Bahar dönemi burslara başvuru yapılır mı, hangi tarihlerde?
Burs ve/veya öğrenim kredisi başvuruları güz döneminde alınmaktadır. Bahar döneminde başvuru alınmamaktadır.
7. Ek kontenjan sebebiyle eğitime geç başlayanlar KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi başvuru tarihlerinde de geç kalıyorlar mı kalıyorlarsa böyle öğrencilerin bursa başvurmaları için ek tarih var mıdır?
Ek kontenjanla bir yükseköğretim kurumuna giren öğrenciler için YURTKUR ek başvuru almaktadır. Başvuru tarihi ise genellikle ek kontenjan sonuçları açıklandığı günden itibaren başlamaktadır.
8. Ara dönemde yüksek lisansa yerleşenler için KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi başvurularına geç kalmış oluyorlar mı, ek tarih oluyor mu?
Ara dönem yani Şubat ayında yüksek lisansa yerleşen öğrencilerin başvurusu bir sonraki öğretim yılında alınmaktadır. Şöyle ki Şubat 2010 yılında yüksek lisansa başlayan öğrencinin başvurusu 2010–2011 öğretim yılı başvuruları ile birlikte alınmaktadır.
Ancak; YURTKUR 2008–2009 öğretim yılında ilk defa hem Şubat 2009 ayında yüksek lisansa başlayan gerekse süresi içinde başvuru yapamayan öğrenciler için ek bir başvuru almıştır. Bu durumun ilerideki yıllarda gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini YURTKUR internet sayfasından yâda öğretim kurumlarınızın ilan panolarından takip edebilirsiniz.
9. Dikey geçiş yapanların KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi durumu nedir, eski okulunda iken aldığı burs veya katkı payları devam ediyor mu. Dikey geçiş yapanlar KYK ile ilgili hangi işlemleri yapmalılar?
İki yıllık bir yükseköğretim programından mezun olup, ara vermeden dört yıllık bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler daha önceki öğretim kurumunda iken YURTKUR’ DAN burs, öğrenim ve/veya katkı kredisi almış ise üçüncü sınıf öğrencisi olduklarını gösterir öğrenci belgesini bir dilekçe ekinde göndermeleri halinde burs, öğrenim ve/veya katkı kredileri nakli yapılıp kredileri devam etmektedir.
Bu durumda olan öğrenciler yeniden müracaatta bulunamazlar. Bulunsalar dahi müracaatları iptal edilecektir.
Ancak; İki yıllık bir yükseköğretim programı süresince YURTKUR dan burs, öğrenim ve/veya katkı kredisi almayan ve öğrenimlerine ara vermeden dikey geçiş imtihanı sonucu intibak eğitimini tamamlayan ve o öğretim yılında lisans programının 3. sınıfına başlayan öğrenciler (intibak eğitimi yapanlar müracaat edemez) burs, öğrenim ve/veya katkı kredisine başvuruda bulunabilirler.
Dikey geçiş yapan öğrenciler müracaat formunu doldururken okula giriş tarihi olarak ön lisans öğrenimini tamamladığı öğretim kurumunun giriş tarihini yazacaklardır.
10. Öğrenim kredisi, katkı kredisi veya burs birbirini nasıl etkiler, bunlardan birine sahip ise öğrenci diğerlerine hak kazanamaz mı? Örneğin öğrenim kredisi alan bir öğrenci gelecek sene burs alabilmek için öğrenim kredisini durdurmalı mıdır?
Burs, öğrenim ve/veya katkı kredisine müracaat eden öğrenci ancak şu şekilde kredi alabilmektedir.
BURS + KATKI kredisi alabilir.
ÖĞRENİM+ KATKI kredisi alabilir.
Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisini birlikte kazanamaz. Burs alan öğrenim alamaz. Öğrenim alan burs alamaz.
Öğrenim kredisi alan öğrenci bir sonraki yıl burs başvurusunda bulunamaz Burs Kredisi Yönetmeliği Madde 9 ( a ) bendi “Kurumdan öğrenim veya burs kredisi almış öğrenciler”
Bu nedenle; öğrenim kredisi alır iken burs almak için öğrenim kredisinden vazgeçmeyiniz zira her hangi bir krediden vazgeçilmesi halinde tekrar ödeme yapılmamaktadır.
11. Erasmus programına katılmak KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisini etkiler mi, kazanılmış haklar kaybedilir mi?
Etkilemez yurt dışında olsalar dahi burs, öğrenim ve/veya katkı kredisi ödemeleri devam eder.
12. KYK bursu almaya hak kazanan bir öğrenci bursunu hangi tarihlerde almalı, belirli tarihlerde almaz ise bu burs onun için bankada birikir mi, veya burs hakkını kaybeder mi?
Gerek burs kredisi gerekse öğrenim kredisi her ayın 7 sinde ödeme yapılmaktadır. Öğrenciler gerek burs gerekse öğrenim kredisini bir yıl içerisinde tahsil etmemeleri halinde burs yada öğrenim kredileri geri çekilmektedir. Kredilerin geri çekilmesi bu haklarının kayıp olduğu anlamına gelmemektedir. Geri çekilen paraları Yurtkur a başvurmaları halinde geri çekilen paralar topluca ödenir. (öğrenci aktif öğrenci ise borç ödeme zamanı gelmemiş ise )
13. Başvuru evraklarında hata yaptığını fark eden bir öğrenci daha sonra bu hatayı nasıl düzeltebilir, kime başvurabilir?
Başvuru yapan öğrenciler mutlaka başvuru çıktısı alması gerekmektedir. Başvuru çıktısı kontrolü esnasında bir hata görmüş ise başvuru güncellemeye açık olduğundan tekrar girip düzeltme yapabilir. Ancak ÖSYM ce alınan başvurularda güncelleme yetkisi yoktur. ÖSYM den başvuru yaptığı zaman bir hata yapmış ise başvuru tarihinden sonraki bir ay içinde hatayı Yurtkur a bir dilekçe ile bildirmesi halinde gerekli düzeltmeler yapılmaktadır.
Başvuru süresi bitti hata yaptığınızı anladınız yada sosyo ekonomik durumunuzda bir değişiklik meydana geldi bu durumunuzu da bir dilekçe ile Yurtkur a bildirmeniz halinde veya belgelerle ispatlamanız halinde gerekli düzeltmeler yapılmaktadır.
14. KYK soruları ile ilgili danışabilecekleri hangi illerde müdürlükler veya ofisler vardır? Adresleri nelerdir?
Yurtkur ile; ilgili her hangi probleminizi
Telefon ile; 0 (312) 363 87 70 dahili 6 ı tuşlayarak;
Dilekçe ile; YURTKUR Kredi Dairesi Başkanlığı Cemal Gürsel Cad. No : 61 06590-Cebeci-Ankara
Elektronik Posta ile; http://www.kyk.gov.tr/Yurtkur/krediMailGiris.do linke tıklayarak yapabilirsiniz.
15. Daha önce burs almaya hak kazanan fakat bursunu kendi iptal ettiren bir öğrenci daha sonraki yıllarda tekrar bursa başvurabilir mi?
Yapamaz, kendi isteği ile dahi olsa tekrar başlatılamaz. Ancak; lisans dönemini tamamlayıp Master eğitimine başlayan öğrenci burs için yeniden başvurabilir. Aynı şekilde Master döneminde burs almış ise doktora dönemine geçtiğinde de tekrar burs başvurusunda bulunabilir.
16. Daha önce burs almaya hak kazanan fakat bursu kurum tarafından kesilen bir öğrenci daha sonraki yıllarda tekrar bursa başvurabilir mi?
Yapamaz.
17. Af ile tekrar eğitime dönen öğrenciler KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisine başvurabilir mi?
Aftan dönen öğrenci ayrılış tarihi ile yeniden dönüş tarihi arasında bir öğretim yılı boşluk yok ise evet başvurabilir
18. Daha önce bursa hak kazanan fakat eğitimi bırakan daha sonra af ile eğitme geri dönenler bursları devam eder mi, etmez ise yeniden başvurabilirler mi?
Eğer bir öğretim yılından fazla ara vermiş ise kesinlikle hiçbir kredi alamaz
19. Açıköğretimde okuyanlar KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisine başvurabilir mi?
AÖF İngilizce öğretmenliği bölümünde 1. Ve 2. Sınıflarda örgün öğretim gören ile bunun dışında öncelikli olan (şehit çocuğu, yetiştirme yurdunda barınan vb gibi ) öğrencilere verilmektedir.
20. Burs kazananlar nasıl belirleniyor? Kura yöntemi kullanılıyor mu? Maddi durumu daha iyi olduğu arkadaşları tarafından bilinen öğrenciler için kura sorusu sorulmuştur?
Değerlendirilme öncelikle burs için yapılmaktadır. Burs müracaatında bulunan öğrencilerin beyanları Yurt kur’ca araştırılmakta ve beyanları değerlendirilmeye alınmaktadır. Değerlendirilme soncunda öğrenci burs kazanmaya yeterli görülmesi halinde burs tahsisi yapılmaktadır. Burs alamayan öğrencilere öğrenim kredisi tahsisi yapılmaktadır. Kura yöntemi bulunmamaktadır.
21. Vakıf okullarında okuyanlar KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisine başvurabilir mi?
Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler Yurtkur dan ancak burs yada öğrenim kredisi alabilmektedirler. Katkı kredisi alamazlar. Zira katkı kredisi eğitim harcı olduğundan zaten vakıf üniversitesinde okuyan öğrenci eğitim harcını kendisi ödemektedir. Bu yüzden katkı kredisine müracaat etseler dahi katkı kredisi tahsisi yapılmaz bu duruma ikinci öğretim öğrencileri de dahildir.
22. Özel okullarda okuyanlar KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi başvurabilir mi?
Katkı hariç diğer kredilere başvurabilirler.
23. KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi alanların bursu hangi sebeplerden dolayı kesilir?
Öğretim kurumunu terk etmesi halinde (burs, öğrenim ve/veya katık kredisi kesilir) bir yıl ara vermeden tekrar döner yada başka bir öğretim kurumunu kazanır ise bu durumunu ispatlaması halinde tekrar ödeme yapılabilir.
Öğretim kurumunda başarısız olması halinde (burs kredisi kesilir kesilen burs öğrenim kredisine dönüştürülür) burs alan öğrenci bir sonraki öğretim yılında başarılı olsa dahi bursu tekrar verilmez.
Kayıt dondurması halinde kayıt dondurma sureleri içinde tüm kredileri kesilir. Tekrar başlatılması öğrencinin kayıt dondurma süresinin sona erdiğini gösterir öğrenci belgesi göndermesi halinde başlatılır.
Anarşi ve terör olaylarına karışan öğrencilerin (burs, öğrenim ve/veya katkı kredisi kesilir.) mahkeme kararı ile suçsuz olduğunu ispatlaması halinde mahkeme kararını bir dilekçe ekinde göndermesi halinde kredileri tekrar kesildiği tarihten itibaren başlatılmaktadır. Vb gibi
www.kyk.gov.tr adresine girerek YURTKUR alanına tıklayarak kanun ve yönetmelikler kısmında “KREDİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİKLERİ” kredi kesilme sebeplerine bakabilirsiniz.
24. KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi kesilince öğrenciye hangi yolla bildirilir? Kesildiğinden emin olamayan öğrenciler bunu kime danışmalıdır?
Kredisi kesilen öğrenciler müracaat esnasında Yurtkur a beyan ettiği adrese posta yolu ile bildirim yapılmaktadır.
25. Azerbaycan gibi ülkelerde okuyan öğrenciler KYK’ ya başvurabilir mi?
Yurtkur memleket içerisinde eğitim gören yükseköğrenim öğrencilere burs, öğrenim ve/veya katkı kredisi vermektedir. Yurt dışında eğitim yapanlara vermemektedir. Buna Kuzey Kıbrıs Kampusunda okuyan Orta Doğu Teknik Üniversite öğrencileri de dahildir.
26. Bir üniversitede okurken var olan b KYK bursu, öğrenim kredisi ve katkı kredisi hakkı daha sonra üniversite sınavına girerek yeni bir üniversiteye kayıt yaptırınca burs hakkı kaybolur mu, bursun yeni üniversitede devam etme şansı var mıdır, ve ne kadar süre için devam eder?
Başka bir öğretim kurumuna geçen öğrenci eğer burs alıyor bursunun devam edebilmesi için eski öğretim kurumunda başarılı olduğunu ispatlaması halinde bursu devam etmektedir.
Eski öğretim kurumunda başarısız ise bursu devam etmemektedir. Burs hakkını kayıp eder.
27. Bir öğrencinin katkı veya öğrenim kredisi işlemleri için noterde imzalanması gereken evraklarda belirtilen parasal miktar her öğrenci için farklı mıdır? Farklı ise öğrenciye verilecek kredi de farklı mıdır veya daha sonraki geri ödeme farklı mı olacaktır?
Farklılık bölümler arasındaki katkı paylarının miktarından kaynaklanmaktadır. Ödenin öğrenim veya burs kredisinde farklılık yaratmaz ama katı ödemesi farklı olduğu için tabii ki geri ödemede farklılık ortaya çıkar.
28. Notere imzalatılacak senet hakkındaki ve geri ödemeler hakkındaki sorularını öğrenciler kime danışmalıdır?
Yurtkur a bu konuda danışmaya gerek yoktur. Zira senedin üzerindeki maddeleri okumak öğrenci açısında bir numaralı bilgi olacaktır. Çünkü tüm gerekli bilgiler orda yazılı ve yukarıdaki soruların cevapları da %90 cevaplarını kredi taahhüt senedinde bulacaktır. .
29. Bir üniversitede okurken burs alan öğrenci başka bir üniversiteye geçtiğinde burs hakkının ne olacağı konusunu kime danışmalıdır?
Yukarıda yazılı adreslere danışabilir.
Başka bir üniversiteye veya bölüm değişikliği ile yatay geçiş yapan öğrenci yeni öğretim kurumundan alacağı öğrenci belgesini dilekçe ekinde göndermesi halinde burs nakli gerçekleşecektir.
Başka bir üniversiteye veya bölüme geçen ara sınıf öğrencisi bir önceki okuldan başarılı olduğuna dair öğrenci belgesi ve yeni okulundan alacağı öğrenci belgesini bir dilekçe ekinde göndermesi halinde durumu incelenip öğrenciye bilgi verilecektir.
30. İki yıllık okulda burs alan daha sonra 4 yıllığa geçenlerin burs durumu nedir?
Eğer öğrenci dikey geçiş değil ise iki yükseköğretim kurumunu bitiren öğrenci tekrar sınava girip başka bir dört yıllık yada iki yıllık okul kazanması halinde, bir yükseköğretim kurumundan mezun olduğu zaman kredi alamaz.
31. İkinci öğretim öğrencilerinin KYK burs, öğrenim veya katkı kredisi hakkı var mıdır?
İkinci öğretim öğrencisi burs ve/veya öğrenim kredisi alabilirler. Ancak katkı kredisi alamazlar.
32. KYK sonuçları için istenen kullanıcı adı ve şifre nedir? Bunlar olmayınca öğrenci nasıl bir yol izlemelidir?
Kredi sonuçları şifresiz olarak yayımlanmaktadır. Ancak üniversitelerin kimlerin kredi aldığının listesini topluca alabilmesi için web üzerinden bir alan açılmıştır. Bu alanı ancak ilgili üniversiteler liste almak amacı ile kullanmaktadırlar. Öğrenciler ile hiçbir alakası yoktur.
33. Öğretmen lisesi, veya polis akademisi mezunları için özel durum mevcut mudur?
Öğretmen lisesi mezunları tercih esnasında öğretmenlik bölümlerini ilk beş tercih arasında seçip kazanır ise Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel müdürlüğünce MEB bursu alanında değerlendirme yapmaktadırlar. Seçilen bu öğrencilerin listesi ilgili kuruluş tarafından Yurtkur a gönderilir ve bu öğrencilere burs tahsisi yapılır. İlgili öğrencinin katkı isteği de var ise MEB bursu ve katkı kredisi alma hakkı doğar.
34. Şehit ve gazi çocukları için özel durum mevcut mudur?
Şehit ve gazi çocukları öncelikli öğrenci olduğu için bu durumlarını ispatlamaları halinde burs kredisinden yararlanabilirler.
35. Terör sebebiyle köyleri boşaltılanlar için KYK başvurularında özel işlemler veya ödemeler var mıdır?
Terör sebebiyle köyleri boşaltılan öğrenciler durumlarını ispatlamaları halinde burs kredisinden yararlanabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder