30 Ağustos 2009 Pazar

Başbakanlık Bursu - KYK Bursu, KYK Öğrenim Kredisi, KYK Katkı Kredisi

Kredi ve Yurtlar Kurumu Bursu - KYK Bursu, KYK Öğrenim Kredisi, KYK Katkı Kredisi

ÖNEMLİ DUYURU:
2009-2010 öğretim yılında ilk defa ÖSYM’ce bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilen öğrencilerin yurt, burs, öğrenim ve katkı kredisi müracaatları internet üzerinden (www.kyk.gov.tr web adresinden) 14.08.2009 günü saat 14:00’te başvurabileceklerdir.
Başvurular 25.08.2009 günü saat 14:00’te sona erecektir.


2009–2010 ÖĞRETİM YILI ARA SINIF YURT, BURS, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ İÇİN İNTERNET üzerinden BAŞVURU SON TARİHİ 02 AĞUSTOS 2009’DUR.
İLGİLİ LİNK: http://www.kyk.gov.tr/ARASINIFBASVURU/basvuruGirisAnaSayfa.do#
ÖNEMLİ DUYURU: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden Sayın Yusuf Arslan, Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK Bursu (eski Başbakanlık Bursunun yeni düzenlenmiş hali olarak bilinir), KYK Öğrenim Kredisi ve KYK Katkı Kredisi hakkında öğrenci ve velilerimizin sorularına cevap vermiştir. İlgili Soru ve cevaplar için lütfen tıklayınız.
Daha önceki yıllarda Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu - Başbakanlık Bursu olarak bilinen bursun yeni düzenlenmiş halidir. Artık başbakanlık bursu yerine KYK bursu yani kredi ve yurtlar kurumu bursu verilmektedir denebilir. Aşağıdaki bilgiler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü - Kredi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bilgidir.
SİZİN İÇİN ÖNEMLİ LİNKLERİ TIKLAYINIZ LÜTFEN
1. Burs, Öğrenim ve Katkı Kredisi Alan Öğrencilerinizin Listesi
2. Aktif; Burs, Öğrenim ve Katkı Kredisi Ödeme Bilgisi
3. Pasif;Borç Geri Ödeme Bilgisi
YÖNETMELİKLER
1. Burs Kredi Yönetmeliği
2. Öğrenim Kredisi Yönetmeliği
3. Katkı Kredisi Yönetmeliği
4. Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun
Kredi ve Yurtlar Kurumunun BURS, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİLERİNE YÖNELİK AÇIKLAMALARI
Kurumca memleket içerisinde yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencilerine burs, öğrenim ve katkı kredisi verilmektedir.
Burs nedir ?
Yurt içerisinde yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 Sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi verilmesine ilişkin Kanun doğrultusunda karşılıksız verilen paradır.
Burstan yararlanacak ögrenciler,
Ön lisans öğrencileri
Lisans öğrencileri
Açık Öğretim (Sadece öncelikli öğrenciler, şehit,gazi çocuğu,anne baba ölü vb.)
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına ara vermeden intibakı yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında okuyanlara burs verilmez.)
Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri, (hazırlık sınıfında okuyanlara burs verilmez)
Vakıf Üniversitesi öğrencileri
ÖSYM Sınavı sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık, yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler
Ülke adına müsabakalara katılan, Amatör Milli Sporcu öğrenciler,
İkinci öğretim de okuyan öğrenciler
Burstan yararlanabilir.
Not:Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi; öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler
Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan ögrenciler,
5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,
Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
Giriş tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
Yabancı uyruklu öğrenciler,
Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
Ek (Artık Yıl) süre öğrenim gören öğrenciler,
Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,
Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler ,
Burs alamaz.
YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ADRES
: KIBRIS CAD. NO:4 KURTULUŞ/ANKARA
TEL
: 0 312 430 17 80(20 Hat) veya 0 312 363 87 70
FAX
: 0 312 435 03 29
http://www.kyk.gov.tr/anasayfa.html
KURUMDAN İLK DEFA BURS, ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ ALMAK İÇİN MÜRACAATTA BULUNACAK ÖĞRENCİLERİN YAPACAKLARI İŞ VE İŞLEMLER İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin burs, öğrenim ve katkı kredisi müracaatları ÖSYM sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM web sonuç sayfasından,
Ara sınıf, ön kayıt, özel yetenek, Master-doktora öğrencilerinin müracaatları ise internet ortamında interaktif olarak www.kyk.gov.tr web adresinden kabul edilmektedir.
Burs, kredi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi, anne, baba meslek belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler alınmamakta ancak, kontrolleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamlarda yapılmaktadır. İstenilen belgeler öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr adresinde ilan edilmekte, Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin ise adreslerine duyuru yapılmaktadır.
Öncelik Belgeleri
Amatör Milli Sporcu belgesi, ilgili federasyondan alınacak,
Şehit veya gazi çocuğu belgesi
Ama, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayanlar (tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak),
Lise ve dengi öğrenimlerini Yetiştirme Yurtlarında tamamlama belgesi,
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlama belgesi,
Anne ve/veya babası Yurtkur'da çalışanlar, emekli olanlar (ilgili kuruluştan alacakları onaylı belge),
5532 Sayılı Kanun kapsamında terör sebebiyle köyleri boşaltılanlar (valilikten alınacak)
Öğrenciler söz konusu belgeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alarak, belirlenen süre içerisinde bulundukları yerlerdeki Kurumun Bölge ve/veya Yurt Müdürlüklerine, Bölge ve Yurt Müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise Kurumun "Cemal Gürsel Cad. No:61 06590 Cebeci/ANKARA " adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına posta ile göndermeleri veya elden teslim etmeleri gerekmektedir.
Belgeleri ile beyanları arasında farklılık bulunan öğrencilerin burs, kredi tahsis işlemleri belgeleri esas alınarak yapılacaktır. Tahsis yapılamayan öğrencilere ayrıca bilgi verilmeyecektir.
Öğrencilerin müracaat etmiş olmaları kendilerine mutlaka burs, kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme sonucunda burs, kredi tahsisi yapılan öğrencilere ait listeler yine öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilerek, kazanan öğrencilerden senet yaptırmaları istenecektir.
En az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalışanlara ilgili mevzuat gereği burs, öğrenim ve katkı kredisi tahsisi yapılmamaktadır.
Burs, kredi tahsisi yapılan öğrencilerin listeleri ve adlarına hazırlanmış Burs-Kredi Taahhüt Senetleri öğretim kurumlarına gönderilecek, Öğrenciler Burs-Kredi Taahhüt Senetlerini öğretim kurumlarından teslim alacaklar, notere tanzim ve tasdik ettirdikten sonra belirlenen süre içerisinde belirtilen yerlere teslim edeceklerdir.
Burs-Kredi Taahhüt Senedini noterde tanzim ve tasdik ettirmeyenler ile belirlenen süreye kadar Kuruma vermeyenlere burs, kredi verilmeyecek, ayrıca bildirim yapılmayacaktır.
18 yaşından küçük olanlar Burs-Kredi Taahhüt Senetlerini noterden velileri ile birlikte imzalayacaklardır. 18 yaşından büyük olanlar ise kendileri imzalayacaklardır.
Kuruma gönderilen Burs-Kredi Taahhüt Senetleri incelenerek, eksiklik veya yanlışlık görülmediği takdirde burs veya öğrenim kredisi ilgili banka şubesine, katkı kredisi ise öğretim kurumlarının hesabına ödenecektir. Burs veya kredi almaya hak kazanan öğrencilerin adını, soyadını ve banka şubesini belirten listeler öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir.
Adına burs veya kredi ödemesi yapılan öğrenci; ilgili T.C. Ziraat bankası şubesine müracaat edecek ve adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak (daha sonrada gönderilebilir) burs yada kredisini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası Şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir.
Burs veya öğrenim kredisi ödemeleri, öğrencilere her yılın Ocak ayından başlamak üzere her ayın 7 sinde aylık olarak yapılacaktır.
Kredi ve Yurtlar Kurumu Katkı Kredisi - KYK Katkı Kredisi
Kredi ve Yurtlar Kurumunun BURS, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİLERİNE YÖNELİK AÇIKLAMALARI
Kurumca memleket içerisinde yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencilerine burs, öğrenim ve katkı kredisi verilmektedir.
Katkı Kredisi nedir ?
Yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına üniversite hesabına ödenen paradır.
Katkı kredisi borcu; öğrencinin normal öğrenimi süresince öğrenci adına üniversite hesaplarına ödenen miktarlara Devlet İstatistik Kurumu Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.
Ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 1996-1997 öğretim yılından bu yana üniversitelere ilk defa kayıt yaptıracak olanlardan katkı kredisi almak için Kurumumuza başvuranlar, öğretim kurumlarına kayıt esnasında katkı payı ödemeksizin kayıt yaptırabilmektedirler.
Katkı Kredisinden Yararlanacak Olan Öğrenciler;
Ön lisans öğrencileri,
Lisans öğrencileri,
Açık öğretimde okuyan öğrenciler, (Sadece öncelikli öğrenciler şehit,gazi çocuğu,anne baba ölü vb.)
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına ara vermeden intibakı yapılan öğrenciler, (İntibak veya hazırlık sınıfında okuyanlara öğrenim kredisi verilmez)
Katkı Kredisinden Yararlanamayacak olanlar
Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip öğrenciler,
Bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,
Sağlık sebebi dışında önlisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler,
Önlisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler, (İntibak programı süresince)
Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan öğrenciler,
Ek (Artık Yıl) süre öğrenim gören öğrenciler,
Kurumdan daha önce katkı kredisi almış olan öğrenciler,
Anarşi ve terör olaylarına karışan öğrenciler,
Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
Yabancı uyruklu öğrenciler,
İkinci öğretim ve Vakıf üniversitesinde okuyan öğrenciler ile yüksek lisans öğrencileri,
Vakıf üniversiteleri veya yurtdışında eğitim gören ve denklikleri yapılarak,memleket içerisinde bir üniversitede lisans tamamlamalarına karar verilerek, üniversitelere yerleştirilen ve geçiş yaptıkları öğretim kurumuna ikinci öğretim öğrencileri düzeyinde katkı payı ödeyen öğrenciler,
Üniversite tarafından özel muafiyetle katkı payı üniversite tarafından karşılanan öğrenciler,
Üniversitelere yabancı uyruklu öğrenci sınavı (yös),veya Yöse eşdeğer kabul edilen diğer sınav sonuçlarını kullanarak, yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından yararlanarak kayıt yaptırmış olup, sonradan T.C. Vatandaşlığına geçen öğrenciler,
Şehit ve gazi çocukları,
Katkı Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre, kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler,
Katkı kredisinden yararlanamaz.
YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ADRES
: KIBRIS CAD. NO:4 KURTULUŞ/ANKARA
TEL
: 0 312 430 17 80(20 Hat) veya 0 312 363 87 70
FAX
: 0 312 435 03 29
http://www.kyk.gov.tr/anasayfa.html
KURUMDAN İLK DEFA BURS, ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ ALMAK İÇİN MÜRACAATTA BULUNACAK ÖĞRENCİLERİN YAPACAKLARI İŞ VE İŞLEMLER İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin burs, öğrenim ve katkı kredisi müracaatları ÖSYM sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM web sonuç sayfasından,
Ara sınıf, ön kayıt, özel yetenek, Master-doktora öğrencilerinin müracaatları ise internet ortamında interaktif olarak www.kyk.gov.tr web adresinden kabul edilmektedir.
Burs, kredi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi, anne, baba meslek belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler alınmamakta ancak, kontrolleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamlarda yapılmaktadır. İstenilen belgeler öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr adresinde ilan edilmekte, Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin ise adreslerine duyuru yapılmaktadır.
Öncelik Belgeleri
Amatör Milli Sporcu belgesi, ilgili federasyondan alınacak,
Şehit veya gazi çocuğu belgesi
Ama, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayanlar (tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak),
Lise ve dengi öğrenimlerini Yetiştirme Yurtlarında tamamlama belgesi,
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlama belgesi,
Anne ve/veya babası Yurtkur'da çalışanlar, emekli olanlar (ilgili kuruluştan alacakları onaylı belge),
5532 Sayılı Kanun kapsamında terör sebebiyle köyleri boşaltılanlar (valilikten alınacak)
Öğrenciler söz konusu belgeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alarak, belirlenen süre içerisinde bulundukları yerlerdeki Kurumun Bölge ve/veya Yurt Müdürlüklerine, Bölge ve Yurt Müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise Kurumun "Cemal Gürsel Cad. No:61 06590 Cebeci/ANKARA " adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına posta ile göndermeleri veya elden teslim etmeleri gerekmektedir.
Belgeleri ile beyanları arasında farklılık bulunan öğrencilerin burs, kredi tahsis işlemleri belgeleri esas alınarak yapılacaktır. Tahsis yapılamayan öğrencilere ayrıca bilgi verilmeyecektir.
Öğrencilerin müracaat etmiş olmaları kendilerine mutlaka burs, kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme sonucunda burs, kredi tahsisi yapılan öğrencilere ait listeler yine öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilerek, kazanan öğrencilerden senet yaptırmaları istenecektir.
En az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalışanlara ilgili mevzuat gereği burs, öğrenim ve katkı kredisi tahsisi yapılmamaktadır.
Burs, kredi tahsisi yapılan öğrencilerin listeleri ve adlarına hazırlanmış Burs-Kredi Taahhüt Senetleri öğretim kurumlarına gönderilecek, Öğrenciler Burs-Kredi Taahhüt Senetlerini öğretim kurumlarından teslim alacaklar, notere tanzim ve tasdik ettirdikten sonra belirlenen süre içerisinde belirtilen yerlere teslim edeceklerdir.
Burs-Kredi Taahhüt Senedini noterde tanzim ve tasdik ettirmeyenler ile belirlenen süreye kadar Kuruma vermeyenlere burs, kredi verilmeyecek, ayrıca bildirim yapılmayacaktır.
18 yaşından küçük olanlar Burs-Kredi Taahhüt Senetlerini noterden velileri ile birlikte imzalayacaklardır. 18 yaşından büyük olanlar ise kendileri imzalayacaklardır.
Kuruma gönderilen Burs-Kredi Taahhüt Senetleri incelenerek, eksiklik veya yanlışlık görülmediği takdirde burs veya öğrenim kredisi ilgili banka şubesine, katkı kredisi ise öğretim kurumlarının hesabına ödenecektir. Burs veya kredi almaya hak kazanan öğrencilerin adını, soyadını ve banka şubesini belirten listeler öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir.
Adına burs veya kredi ödemesi yapılan öğrenci; ilgili T.C. Ziraat bankası şubesine müracaat edecek ve adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak (daha sonrada gönderilebilir) burs yada kredisini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası Şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir.
Burs veya öğrenim kredisi ödemeleri, öğrencilere her yılın Ocak ayından başlamak üzere her ayın 7 sinde aylık olarak yapılacaktır.
Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi - KYK Öğrenim Kredisi
Kredi ve Yurtlar Kurumunun BURS, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİLERİNE YÖNELİK AÇIKLAMALARI
Kurumca memleket içerisinde yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencilerine burs, öğrenim ve katkı kredisi verilmektedir.
Öğrenim Kredisi nedir?
Ülke içerisinde yüksek öğrenim yapan Türk gençlerini maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenim süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.
Öğrenim kredisi borcu, öğrenciye normal öğrenim süresince verilen miktarlara Devlet İstatistik Kurumu toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.
Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;
Ön lisans öğrencileri
Lisans öğrencileri
Açık öğretim (Sadece öncelikli öğrenciler, şehit,gazi çocuğu,anne baba ölü vb.)
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına ara vermeden intibak yapan öğrenciler(İntibak veya hazırlık sınıfında okuyanlara öğrenim kredisi verilmez)
Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında okuyanlara öğrenim kredisi verilmez)
Vakıf Üniversitesinde okuyan öğrenciler
İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,
Not: Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi; öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenciye hem burs hem de öğrenim kredisi verilmez.
Öğrenim Kredisinden Yararlanamayacak olan öğrenciler
Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip öğrenciler,
Bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,
Ek (Artık Yıl) süre öğrenim gören öğrenciler,
Sağlık sebebi dışında önlisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler,
Önlisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler, (İntibak programı süresince)
Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan öğrenciler,
Kurumdan daha önce burs yada öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
Anarşi ve terör olaylarına karışan öğrenciler,
Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
Yabancı uyruklu öğrenciler,
Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre,kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler,
Öğrenim kredisinden yararlanamaz.
YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ADRES
: KIBRIS CAD. NO:4 KURTULUŞ/ANKARA
TEL
: 0 312 430 17 80(20 Hat) veya 0 312 363 87 70
FAX
: 0 312 435 03 29
http://www.kyk.gov.tr/anasayfa.html
KURUMDAN İLK DEFA BURS, ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ ALMAK İÇİN MÜRACAATTA BULUNACAK ÖĞRENCİLERİN YAPACAKLARI İŞ VE İŞLEMLER İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin burs, öğrenim ve katkı kredisi müracaatları ÖSYM sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM web sonuç sayfasından,
Ara sınıf, ön kayıt, özel yetenek, Master-doktora öğrencilerinin müracaatları ise internet ortamında interaktif olarak www.kyk.gov.tr web adresinden kabul edilmektedir.
Burs, kredi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi, anne, baba meslek belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler alınmamakta ancak, kontrolleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamlarda yapılmaktadır. İstenilen belgeler öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr adresinde ilan edilmekte, Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin ise adreslerine duyuru yapılmaktadır.
Öncelik Belgeleri
Amatör Milli Sporcu belgesi, ilgili federasyondan alınacak,
Şehit veya gazi çocuğu belgesi
Ama, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayanlar (tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak),
Lise ve dengi öğrenimlerini Yetiştirme Yurtlarında tamamlama belgesi,
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlama belgesi,
Anne ve/veya babası Yurtkur'da çalışanlar, emekli olanlar (ilgili kuruluştan alacakları onaylı belge),
5532 Sayılı Kanun kapsamında terör sebebiyle köyleri boşaltılanlar (valilikten alınacak)
Öğrenciler söz konusu belgeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alarak, belirlenen süre içerisinde bulundukları yerlerdeki Kurumun Bölge ve/veya Yurt Müdürlüklerine, Bölge ve Yurt Müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise Kurumun "Cemal Gürsel Cad. No:61 06590 Cebeci/ANKARA " adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına posta ile göndermeleri veya elden teslim etmeleri gerekmektedir.
Belgeleri ile beyanları arasında farklılık bulunan öğrencilerin burs, kredi tahsis işlemleri belgeleri esas alınarak yapılacaktır. Tahsis yapılamayan öğrencilere ayrıca bilgi verilmeyecektir.
Öğrencilerin müracaat etmiş olmaları kendilerine mutlaka burs, kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme sonucunda burs, kredi tahsisi yapılan öğrencilere ait listeler yine öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilerek, kazanan öğrencilerden senet yaptırmaları istenecektir.
En az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalışanlara ilgili mevzuat gereği burs, öğrenim ve katkı kredisi tahsisi yapılmamaktadır.
Burs, kredi tahsisi yapılan öğrencilerin listeleri ve adlarına hazırlanmış Burs-Kredi Taahhüt Senetleri öğretim kurumlarına gönderilecek, Öğrenciler Burs-Kredi Taahhüt Senetlerini öğretim kurumlarından teslim alacaklar, notere tanzim ve tasdik ettirdikten sonra belirlenen süre içerisinde belirtilen yerlere teslim edeceklerdir.
Burs-Kredi Taahhüt Senedini noterde tanzim ve tasdik ettirmeyenler ile belirlenen süreye kadar Kuruma vermeyenlere burs, kredi verilmeyecek, ayrıca bildirim yapılmayacaktır.
18 yaşından küçük olanlar Burs-Kredi Taahhüt Senetlerini noterden velileri ile birlikte imzalayacaklardır. 18 yaşından büyük olanlar ise kendileri imzalayacaklardır.
Kuruma gönderilen Burs-Kredi Taahhüt Senetleri incelenerek, eksiklik veya yanlışlık görülmediği takdirde burs veya öğrenim kredisi ilgili banka şubesine, katkı kredisi ise öğretim kurumlarının hesabına ödenecektir. Burs veya kredi almaya hak kazanan öğrencilerin adını, soyadını ve banka şubesini belirten listeler öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir.
Adına burs veya kredi ödemesi yapılan öğrenci; ilgili T.C. Ziraat bankası şubesine müracaat edecek ve adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak (daha sonrada gönderilebilir) burs yada kredisini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası Şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir.
Burs veya öğrenim kredisi ödemeleri, öğrencilere her yılın Ocak ayından başlamak üzere her ayın 7 sinde aylık olarak yapılacaktır.
Önemli Duyuru: Kredi ve Yurtlar Kurumu Bursu, Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisine başvuran öğrenciler için
1-Kredi ve Yurtlar Kurumuna 2008-2009 öğretim yılında ÖSYM, ara sınıf, özel yetenek, doktora, master, dikey geçiş, ek kontenjandan burs, öğrenim ve katkı kredisi almak için müracaatta bulunanlardan beyanlarına dair belge vermesi gerekenlere ait listeler okulunuzda ilan edilmiştir.
2-Burs, öğrenim ve katkı kredisine müracaat eden öğrencilerin, T.C.Kimlik Numaraları ile beyanlarına göre kendilerinden istenilen belgeler listede belirtilmiş olup, Kurumumuzun www.kyk.gov.tr internet adresinden de ilgili belgeler öğrenilebilinecektir.
3-Öğrenciler beyanlarına ait belgeleri, ilgili kuruluşlardan alarak, üzerine kendi T.C. Kimlik numaralarını, kesinlikle yazmak suretiyle belgelendireceklerdir.
4- Öğrenciler tarafından beyan edilen bilgilerden belgesi istenilmeyenler, ilgili üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarından Kurumumuzca araştırılarak tespit edilen bilgilere göre değerlendirme işlemi yapılacaktır.
5-Öğrencilerin belge vermiş olmaları kendilerine mutlaka burs, kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Yapılacak inceleme ve kontroller sonucunda tarafına burs, kredi tahsis edilenlere ait listeler yine öğretim kurumlarında ilan edilerek, kendilerinden noterden Burs, Kredi Taahhüt Senedi yaptırmaları istenecektir.
6-Kredi ve Yurtlar Kurumundan burs, öğrenim ve katkı kredisi almak isteyen öğrencilerden, bu öğretim yılında yurtlarımızda barınan veya barınacak olanların evrakları fotokopi ile çoğaltılarak ve Yurt Müdürlüğüne teslim edilecektir.
7-Öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumuna müracaatları esnasındaki beyanlarına uygun olarak almış oldukları Belgelerini en son 19 Kasım 2008 günü mesai bitimine kadar, bulundukları yerlerdeki Kredi ve Yurtlar Kurumunun Bölge ve/veya Yurt Müdürlüklerine, Bölge ve Yurt Müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise Kredi ve Yurtlar Kurumunun “Cemal Gürsel Cad. No:61 06590 Cebeci-ANKARA” adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına gönderecekler veya elden teslim edeceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder